
Состојки
- 500 gr мелено месо (говедско)
- 2-3 лажици масло
- 1 помал кромид (или 4-5 млад кромид)
- 80-100 g Ориз
- 1 кафена лажичка Вегета
- Сол
- ½ лажичка Вегета Маестро мелен црн пипер
- 1 лажичка Вегета маестро мелени слатки пиперки
- 1 лажица сечкан магдонос
- 6 свежи пиперки (средна големина)
- 1-2 домати
- 1 лажичка масло
- 1 лажица Меко брашно
- 1 лажичка Вегета маестро мелена слатка пиперка
- Сол
- 200 ml Подравка Пасата
Подготовка
-
Во тава го додаваме меленото месо во загреаното масло и го пржиме мешајќи додека не ја смени бојата.
-
Потоа, додадете го ситно сечканиот кромид и измиениот ориз и кратко пропржете.
-
Додадете Вегета, сол, црн пипер, црвен пипер и магдонос. Добро измешајте ја смесата и тргнете ја од оган.
-
Измијте ги пиперките, исечете ги капачињата и исчистете ги од дршките и семките.
-
Наполнете ги пиперките до врвот со подготвената смеса од месо и наредете ги во сад за печење со отворот нагоре. Затворете ги со парчиња домати.
-
За сосот, додадете брашно во загреаното масло и пропржете го.
-
Додадете ја зачинската црвена пиперка, промешајте и прелијте со околу 400 ml вода. Загрејте додека мешате за да направите сос.
-
Истурете го доматното пире, посолете малку и кратко варете.
-
Истурете го сосот во садот со доматите.
-
Се пече во рерна загреана на 220°C околу 70 минути.
-
Послужете ги топлите пиперки со сосот од садот.
Совет
Во сосот можете да додадете зачини по желба, на пр. босилек.