Podravka srce
Ikona lijevo

Врати се

ПОЛНЕТИ ПИПЕРКИ

Време на подготовка: 90 минути – Порција за: 4-6 лица – Тежина: лесно

ПОЛНЕТИ ПИПЕРКИ

Состојки

  • 500 gr мелено месо (говедско)
  • 2-3 лажици масло
  • 1 помал кромид (или 4-5 млад кромид)
  • 80-100 g Ориз
  • 1 кафена лажичка Вегета
  • Сол
  • ½ лажичка Вегета Маестро мелен црн пипер
  • 1 лажичка Вегета маестро мелени слатки пиперки
  • 1 лажица сечкан магдонос
  • 6 свежи пиперки (средна големина)
  • 1-2 домати
  • 1 лажичка масло
  • 1 лажица Меко брашно
  • 1 лажичка Вегета маестро мелена слатка пиперка
  • Сол
  • 200 ml Подравка Пасата

Подготовка

  1. Во тава го додаваме меленото месо во загреаното масло и го пржиме мешајќи додека не ја смени бојата.

  2. Потоа, додадете го ситно сечканиот кромид и измиениот ориз и кратко пропржете.

  3. Додадете Вегета, сол, црн пипер, црвен пипер и магдонос. Добро измешајте ја смесата и тргнете ја од оган.

  4. Измијте ги пиперките, исечете ги капачињата и исчистете ги од дршките и семките.

  5. Наполнете ги пиперките до врвот со подготвената смеса од месо и наредете ги во сад за печење со отворот нагоре. Затворете ги со парчиња домати.

  6. За сосот, додадете брашно во загреаното масло и пропржете го.

  7. Додадете ја зачинската црвена пиперка, промешајте и прелијте со околу 400 ml вода. Загрејте додека мешате за да направите сос.

  8. Истурете го доматното пире, посолете малку и кратко варете.

  9. Истурете го сосот во садот со доматите.

  10. Се пече во рерна загреана на 220°C околу 70 минути.

  11. Послужете ги топлите пиперки со сосот од садот.

Совет

Во сосот можете да додадете зачини по желба, на пр. босилек.